Nagylábujj zsibbadása

Nagylábujj zsibbadása. Zsibbadás-lábuj j

Ujjzsibbadás Mi válthatja ki a zsibbadást?

 1. A kezén fáj az ízület egy darabja
 2. Csípőfájdalom kezelése otthon
 3. Zsibbadt nagylábujj. Mi válthatja ki a zsibbadást?

Az említett kiváltó okokat számos kórfolyamat létrehozhatja. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

 • Ízületek és csontok fertőző betegségei
 • Mit jelez a zsibbadás? - HáziPatika
 • Az alsó végtagok ízületi tünetei és kezelése
 • Fáj és bizsereg a lába? Lehet, hogy cukorbetegség okozza
 • Lábujj zsibbadás kezelése lábfeje tornáztatásával
 • Kapcsolat Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.
 • Izületi gyulladás elleni gyógyszerek
 • Zsibbadás - Neurológiai Központ

Polyneuropathia, vagyis a perifériás idegek károsodása szintén számos okból kialakulhat. Leggyakrabban cukorbetegségrosszindulatú daganatpajzsmirigy-rendellenességegyéb krónikus betegségek okozzák.

Több ipari vegyi anyag és gyógyszer okozhat polyneuropathiát: kemoterápiás szerek, arzén, ólom, higany.

Idegrendszeri háttér a zsibbadás mögött

Az idegrendszer különböző gyulladásos állapotai ritkább okok, de előfordulhatnak, például a sclerosis multiplex. A Guillain-Barré-szindróma első tünetei a szimmetrikus érzészavarok lehetnek. A stroke és a TIA is járhat zsibbadással, ám ilyenkor az egyéb tünetek markánsabb megjelenése miatt a zsibbadás esetleg nem kerül szóba.

A gerincvelő kórállapotai közül ritkán daganatok, leggyakrabban porckorongsérv oki szerepe igazolódik.

A zsibbadás okai

A porckorongsérv szintje tapasztalt vizsgáló számára akár már a zsibbadás és az egyéb tünetek lokalizációja alapján megállapítható. Előfordul, hogy az nagylábujj zsibbadása tónusának fokozódása okoz idegbántalmakat. A környéki idegek egy része anatómiailag szűk helyeken, úgynevezett alagutakban fut, amelyeket izmok, inak nagylábujj zsibbadása csontok alakítanak ki. Amennyiben ezek az alagutak valamilyen ok miatt még szűkebbé válnak, a bennük haladó ideg nyomás alá kerül, így érzészavar, köztük zsibbadás is kialakulhat.

nagylábujj zsibbadása ízületi betegségek statisztikája

Ezeket a betegségeket alagútszindrómáknak nagylábujj zsibbadása, és mind a felső, mind az alsó végtagon kialakulhatnak. Legismertebb a carpalis, azaz kéztőalagút szindróma.

9 perc nyak nyújtás

Zsibbadás magas vérnyomástól? Folyamatosan gyógyszert szedek. Majdnem minden éjjel felébredek arra, hogy egyik vagy mindkét kezem el van zsibbadva.

nagylábujj zsibbadása kenőcs az ízületek és a vénák fájdalmairól

Összefüggésben van ez a magas vérnyomással? Bene Orsolya válasza az orvos válaszol rovatban A végtagzsibbadás kivizsgálása Mivel nagylábujj zsibbadása végtagzsibbadás nem egy bizonyos betegség specifikus tünete, hanem nagyszámú megbetegedés okozhatja, ezért a kivizsgálása szintén nagyon egyéni: az adott beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ.

Az okok feltárása a háziorvosnál kezdődik, aki a beteg egyéni jellemzői ismeretében és a szükséges kérdések tisztázásával kezdi meg a kivizsgálást.

A zsibbadás leggyakoribb okai

Sok esetben a válasz igen egyszerű, ha a már ismert tényezők valamelyike lehet a panasz kiváltó oka. A nehezebben tisztázható helyzetekben a háziorvos vagy kérhet előbb valamilyen általános feltáró vizsgálatot, például vérvizsgálatot, de az is lehetséges, hogy ideggyógyászati szakvizsgálatot lát szükségesnek.

A zsibbadás új tünetként semmi esetre sem elhanyagolható: tekinthetjük úgy, mint az érzőidegek vészjelzését.

nagylábujj zsibbadása térdfájdalom hosszú ülés után

Kónya Judit, családorvosDr. Reinhardt István Módosítva: