Rólunk

A hybridKULT célja a magyar kortárs művészet népszerűsítése itthon és külföldön, felhívni a figyelmet az előadóművészetek és a magyar kultúra fontosságára, felkutatni és patronáláni a fiatal tehetségeket; közvetíteni alkotó és közönsége között. FESZ tagokként fontos számunkra, hogy együttműködjünk kis társulatokkal és profi hátteret biztosítsunk a munkájukhoz. A mai kortárs képző- és előadó-művészet egyik legnehezebb pontja a tehetségek pályán tartása. Részünkről – többek közt – az anyagi források biztosításával igyekszünk fenntartani és ösztönözni az alkotói kedvet egy olyan művészeti ernyőszervezetként, amely befogadóként teret ad az előadóművészeknek a bemutatkozásra. 

2017 októbere óta számos előadást hoztunk létre. Azóta is nagy sikerrel fut Janikovszky Éva "Az úgy volt” darabja, vagy éppen az örök fiatalok kedvenc könyve alapján készült “Adrian Mole újabb kínszenvedései a felnőtt kor küszöbén”. 

2018 áprilisában egy komolyabb hangvételű bemutatót tartottunk, a kortárs német szerző Daniel Kehlmann “Szenteste” című alkotását vittük színpadra. Ennek sikerén felbuzdulva 2018 augusztusában egy nagyszabású, szintén kortárs szerző tollából való ősbemutatót tartottunk, Andrew Bovell “Majd, ha az eső eláll” című előadása nem csak témája miatt különleges, de abban is, hogy kamaraszínházi előadáshoz képest a legmagasabb szintű technikai kivitelezéssel és Magyarország legjobb szakembereinek segítségével állítottuk színpadra a darabot, mely hatalmas közönség és kritikai sikerrel debütált. 

Ebben az évadban még hat bemutatót tartottunk: 2018 szeptemberében Heine Müller "Kvartett” című művét állítottuk a Trafóval közösen színre. Októberben az RS9 Színházban, Botos Éva rendezésében mutattuk be a “CseRSnyés” című Csehov adaptációt. Novemberben Ettore Scola "Egy különleges nap” című filmjének színpadi adaptációjának bemutatójára került sor. Decemberben az Óbudai Önkormányzattal közösen hoztuk létre a “Rómeó és Júlia” Shakespeare klasszikust. Februárban a Stereo Akt társulattal és a Trafóval közösen a “Tisztasági Festést” mutattuk be, és Szabó Borbála "Rebeka” című művét állítottuk színpadra a B32-ben.

Mindezek mellett büszkék vagyunk rá, hogy mi képviselhetjük külföldön Edvin Martont, aki a magyar kultúrát népszerűsíti világszerte. Idén nagyszabású Kárpát-medencei turnét tervezünk, melyben teret adunk fiatal artistáknak, néptáncosoknak műkorcsolyázóknak és balettművészeknek, hogy általuk is öregbítsük a magyar kultúra jó hírnevét. Ezen felül az 50-ik születésnapját ünneplő Szentendrei Teátrum jubileumi évadának bemutatójaként egy különleges, több művészeti ágat is magába foglaló, Petőfi Sándor életéről írt előadást mutatunk be. 

A másik nagy kihívás a progresszív képzőművészet befogadása és ennek megfelelő szintű kommunikálása a formálandó hazai közönség részére. A társaságunk további célja szakmai találkozók szervezése és létrehozása, hogy a színház által segítse a társadalom kulturális, szellemi állapotának, az anyanyelvi kultúrának, a társadalmi önismeretnek és szolidaritásnak a fejlesztését, a színházművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítása, és a kortárs előadásoknak a közönség széles rétegeihez való eljuttatása.